Jobb egyenes

Annak érdekében, hogy a következőkben feltűnő témák érthetőek legyenek mindenki számára, első bejegyzésemben szeretnék egy kis körképet készíteni a hazai politikai palettáról. Első körben a jobboldalt fogjuk megnézni.

Magyarországon a politikai élet elég rohamosan rendeződik évről-évre. Hol feltűnik egy-egy depresszióba esett fekete angyal, hol egy letűnt korszak unokája írja ki magát botrányos megjegyzéseivel a politikából, ezzel biztosítva, hogy ne maradjunk téma nélkül. 

Jobboldal, baloldal

Annyira szép ez a két szó: Jobb és bal. Jing és Jang. Starsky és Hutch. Vili bácsi és Magdi anyus. Két oldal, középút nélkül, ami megosztja a társadalmat mióta az eszünket tudjuk, (vagy éppen amióta elveszítettük). A fejlett társadalomban mindkettőt úgy használják, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva, de Magyarország még ebben is eltér. 

Mi a különbség a román és a magyar ember között?

Mindkettő eladná az anyját is, de a román le is szállítja...

Jobbra, előre

Már az elején betolnék egy kis vitaindítót: Nálunk a két szerep kicsit felcserélődött. Adott egy jobboldal, ahol két nagy párt létezik (Fidesz, Jobbik), a többi , megélhetési politikusok által létrehozott élősködő-pártokon kívül. 

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetséget 1988-ban alapították blablabla... (ismerjük a sztorit, hiszen mindig ezt látjuk, halljuk szinte minden nap). 

A nagy könyv szerint

a jobboldal azon politikai eszmék, ideológiák csoportja, melyek fő jellemzője a társadalom hierarchikus felépítésének elfogadása, az emberek közötti társadalmi és anyagi egyenlőtlenség adottságként kezelése és helyeslése.

A 20. században jobboldali jelzővel illették a szabadpiac és a laissez-faire kapitalizmus híveit is. - Wikipedia

Ha a Fidesz gazdaság politikáját megfigyeljük, akkor jól láthatjuk, hogy elsősorban a szabadpiac, a kapitalista felfogások ellen küzdő plebejus pártként pozicionálja magát. Vagyis, a társadalmi különbségek elnyomása, munka alapú társadalom, harc a multik ellen, államosítások sora, harc Brüsszel ellen, hogy a rezsicsökkentést meg tudjuk védeni. Ezekkel nincs semmi probléma, hiszen a nép ezeket szereti, de fontos, hogy tisztán tudjunk látni, amikor azt mondjuk, hogy ki a jobb- és baloldali. 

A KDNP-t inkább nem említem, hiszen így is elég nagy szégyen egy olyan politikai erőhöz tartozni, ami csak papíron létezik, nem rontanám a helyzetüket. Népszerűségüket mutatja, hogy Fideszen belül is vannak szereplők, akik "KDMP"-nek ejtik a nevüket.

v-for-vendetta.jpgA Jobbik már egy érdekesebb terület. 2003-ban alakultak párttá, de igazán csak 2006-ot követően lettek meghatározó erő Magyarországon. Vezetőjük Zázrivecz... akarom mondani, Vona Gábor. A semmiből jöttek és megerősödtek. Tetszik, vagy nem, de a pártot építő stratégiájukban elég sok hasonlóság mutatkozott a Nemzetiszocialista Német Munkáspártéval. (mint tudjuk, ennek vezetője volt Hitler a kis pajtásaival). Ahogy mondtam, a semmiből jöttek, de egy olyan kitűnő és költséghatékony stratégiát adtak elő, amivel nagyon ügyesen és gyorsan fanatizálták a követőiket és a taglétszámot is felduzzasztották. Nem tudjuk, hogy honnan jött az induláshoz a pénz, de számtalan alkalommal hallhattuk, hogy KG(Béla), CIA, Soros fantom adta. Nem tudjuk. Szinte a teljes kampányuk a jól felépített ideológia köré épült, illetve a követőik fanatizálására. Elég gyorsan felismerték, hogy a pénz, a szavazat és a hatalom a fiatal, radikalizálható fiatalokban rejlik, így gyorsan meg is fogták őket. 2015-ben, a híres "G-nap" után jött a fordulat, közeledtek Simics-hez (akit ugye nem becézünk) és a Jobbik támogatóinak egy része úgy elkezdett óbégatni, mint ahogyan azt Keresztelő Szent János tette, bottal a kezében. Ennek később még külön cikket szentelek.

Szinte a teljes politikai meggyőződésük egy egészen érdekes fordulatot vett. A korábbi, radikális felfogásuk után elfogadó, már-már liberális jegyeket vettek fel, hogy középre tudjanak menni. Gazdaságpolitikájuk szerint eddig a fő szlogen a multik elleni harc, a nagybirtokok legyőzése volt, ami mára már inkább utóbbi kettő védelmére változott.

Magyar Gazdák és Polgárok Pártja. Jobb oldalon feltűnt egy harmadik erő is, Drotár Adriennel az élén, aki számomra egy álmatlan éjszakát okozott az interjú után. Végre mosolyogtam valamin, erre kiderült, hogy komolyan van gondolva... Drotár kisasszony sajnos úgy vetette bele magát a politikába, hogy előtte nem ruházták fel semmilyen tanáccsal, hiszen a képeiből is jól látható, hogy Ő inkább levenni szereti a dolgokat. A mindent elsöprő interjú után hajdúszoboszlóiak tömege kért elnézést Adrienn miatt, majd bombaként robbant a hír: Adrienn kilép a politikai életből. Nem kellett sokat várni és újra megjelent az elnök asszony a már világszerte is ismertté vált Hajdúszoboszló Televízióban párttársaival, akikről már távolról látszott, hogy lecsúszott a reggeli deci.

Folyt. köv.