Kósa Lajost megszállta a szentlélek

Kósa Lajos a Fidesz egyik legfontosabb alapembere. Egy olyan alapító tag, aki szinte bármit csinálhat, hiszen az Őt hallgató közönség már megtanulta, nem igazán lehet komolyan venni, ha papír nélkül nyilatkozik.

41409_kosa_lajos.jpgKósa rendszerint akkor kerül elő, mielőtt kollégái kellő eurót vásároltak. Ilyen alkalmakkor átengedik a megyehatáron és nemes egyszerűséggel hagyják papír nélkül beszélni. Ilyenkor barokkos körmondatokban megpróbálja mondandóját a legnagyobb részletességgel átadni. Ezzel nem lenne semmi probléma, csak éppen ne kérdezzenek közbe. Egy kérdés és megállt a tudomány. Kósa ekkor a legsebezhetőbb. Ezt az állapotot rendszerint ki is használják a szemfüles riporterek, akik minden alkalommal életük riportját próbálják megcsinálni.

Hősünk az az ember, akire egyszerűen már nem lehet haragudni, hiszen Ő az a fajta, esetleg ember, aki ilyen alkalmakkor rendszerint erővel próbál fellépni, leplezve ezzel azt, hogy bizonyos szellemi magasságban már nem tudja megvédeni sem magát, sem pedig álláspontját.

A mai nap folyamán elmondta, hogy

Áder János képes arra, hogy fontos alkotmányossági kérdésekben ne a Fidesz álláspontját érvényesítse, hanem azt, amit az Alkotmány és a demokrácia elvei előírnak.

A Fidesz, mint gondoljuk, egy demokratikus alapokon működő, alkotmányos keretek között működő párt. Ennek megfelelően az alkotmányos keretek által behatárolt normák szerint kellene működnie, de mint hallottuk, nem ez a párt érdeke.

Hogyan lehetne ebből kijönni?

Kósa Lajos kommunikációját elemezve jól látszik, hogy egészen rövid keretek között, probléma nélkül tud nyilatkozni, szinte bármikor bármiről. Ekkor gondolataid alaposan összeszedi, átadja, senki nem kérdez közben, csak megköszönik a véleményét. Kormányközeli, jobboldali médiában nem igazán szokott nagyot menni. Ezzel szemben azokban a szituációkban, amikor úgy érzi elemében van, nincs időkorlátja a beszédjének, rendszerint mond valami olyat, amit még utólag kimagyarázni is nehéz. Tetszik, vagy nem, be kell vallanunk, hogy a teljes politikai világban nincs még egy szereplő egyik oldalon sem a régi politikusok közül, aki ennyire kiszámíthatatlan. 

Visszatérve a jelen ügyre, alapvetően nem igazán lehet már mit mondani ennyi baki után. Tekintettel arra, hogy az ellenzéki sajtó várhatóan már az első alkalmat meg fogja ragadni arra, hogy számon kérje Kósát a kijelentése kapcsán.

Minderre nagyjából azt lehetne válaszolni, hogy a Fidesz álláspontja természetesen az, hogy mindig, minden körülmények között a magyar emberek érdeke előbbre való legyen. Bár a párton belül vannak megosztó kérdésekben ellentétes vélemények, ilyen többek között a halálbüntetés kérdése, mellyel az alkotmány elég keményen szemben áll.