Kiss Tibi megtalálta a művészet lényegét

Kiss Tibi, a Quimby formáció énekese és egyben az egyik legismertebb magyar, nemzeti érzelmű énekes, dalszerző. A Simics(ka) -akit nem becézünk-, által vezetett HírTv műsorvezetője, Alinda behívta egy interjúra. A beszélgetés nem várt fordulatot vett és Kiss Tibi méregfogaival beleharapott abba a kézbe, amelyik ezidáig enni adott neki. Mondandójával viszont felfedte szellemi vezetőjének személyét is.

A Quimby, magyar alternatív rockegyüttes 1991-es alapítását követő években nem örvendett kiemelkedő sikernek. Hét év munkáját követően, 1998-ban sikerült csak eljutniuk az országos ismertséghez, valamint az első, komolyabb zenei díjig. Három további lemez után a zenekar leállt, ugyanis Kiss Tibi olyan szintű drogfüggő lett, hogy képtelenség lett volna folytatni vele a zenélést. Tehát 12 év kellett ahhoz, hogy a zenekar befutása utáni, sikerrel kikövezett útra léphessenek és a komoly építkezés után végre egy populáris, meghatározó zenekarrá váljanak. 

kiss-tibi-forokredit-erdelyi-gabor-1421158285.jpgA leállást követő 14. évben eljutottak oda, hogy teljesült minden, amire egy zenekar vágyhat. Tömegek a koncerten, rekord lemezeladások egy halott lemezpiacon, stabil rajongói tábor és ami a legfontosabb: sikerült pozicionálni magukat a politika palettáján is. Ki kell mondanunk most vannak a pályájuk csúcsán. Azt láttuk, hogy legutóbb 12 év után kattant át valami Kiss Tibi fejében, most pedig 14 év kellett ahhoz, hogy lássuk, valami már megint nem stimmel. 

A teljes műsor Veiszer Alinda vezetésével úgy telt, ahogyan az lenni szokott. Alinda felkészült a riportalanyból és olyan részletességgel adta elő a memoritert, hogy még a vele szemben lévő Kiss Tibi is néha meglepődött a részleteken. Nem kellett sokat várni és Alinda bájos nézésével kiprovokált a zenészből egy, a fióknak írt dalát, amely így szólt:

Kiss Tibi: -

-RÉSZLET-

Másfél millió káposztafej,
hibbant elméjű hatalmasok.
Mocsár e táj. És a varangykirály
ünnepli, amit alkothatott.

Természetesen mondhatjuk, hogy ez a vers alapvetően valami lápi, mocsárban lévő büdös állatkákról szól, vagy éppen a Domestos reklám ihlette a szerzőt, de be kell vallanunk, hogy a szöveg politikai áthallásossága tagadhatatlan azon emberszabásúak számára, akiknek a blog szól. Vagyis mindazoknak, akik aggyal és 90-es IQ szint felett élnek. 

Ahogyan azt már fent is leírtam, a Kiss Tibi által vezetett Quimby elképesztően jól pozicionálta magát és megtalálta azt a támogatói kört, akikhez jó tartozni. Nem véletlenül turnézzák körbe és egyesítik a világ magyarságát Soprontól Tusnádfürdőig. Most pedig eljutottunk odáig, hogy beleharapott abba a kézbe, amely védte és áttételesen enni adott Nekik. Így kell egy karriert tönkretenni és egy életmunkáját sárba tiporni. 

Az eset után Kiss Tibi saját szavait a következőképpen magyarázta: 

„Mindenki gondoljon, amit akar, de ez művészet, még akkor is, ha szar” – tette hozzá.

Amellett, hogy az énekes beleharapott abba a bizonyos kézbe, nyilatkozatával felfedte mesterének kilétét is. Kiss Tibi szavaiból egyértelműen Menyhárt Tamás, a méltán népszerű festőművész gondolatai köszönnek vissza. Menyus, aki megtalálta a művészet lényegét, hosszú, külföldi útja után többek között arról is nyilatkozik, hogy az élet, valamint az emberiség létezésének lényege a mák. Minden mást az alábbi videóban megnézhettek:

Végezetül pedig nézzük Bayer Zsolt, művészi hajlamokkal megáldott politikus, újságíró blogján megjelentetett versét, melynek alapját a Most múlik pontosan adja:

"Te felülsz az álmok foltos indián lovára,
és ellovagolsz hamar a kurva anyádba." - Bayer Zsolt