Kitálalt a titkosszolga - Most ki a Soros?

A tegnapi nap óta szinte a teljes hazai közélet arról beszél, hogy Katrein Ferenc, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi műveleti igazgató jól megmondta, hogy mi a helyzet az államvédelem oldalán. Ügyesen, érdekesen, már-már Frei Tamást megszégyenítő módon mesélt a múltjáról. Nézzük egy picit a dolgok mögé. 

Ebben a cikkben szeretném körbejárni az interjút és feltenni azokat a kérdéseket, amelyek részben/egészben felmerülnek azon emberek fejében, akiknek van eszük és a fejükben aggyal is rendelkeznek. Nem akarok máris farkast kiáltani és előhúzni Soros Gyurkát, de sajnos a téma is csábító. Mielőtt tovább mennénk el kell mondanom, hogy nem akarok kellemetlenségeket okozni senkinek, de ezeket a kérdéseket muszáj feltennünk. Vágjunk bele... -> 

A cikk (link)

A cikkben egészen sok dologról volt szó, de pontokba szedve nagyjából azt kell mondanom, hogy az interjú első részében felépítette magát az olvasók előtt. Beszélt a múltjáról, a régi életéről. Ezt követte a kirúgásának története. Miután az olvasó számára hitelessé vált emberünk személye, jöhet a sztorizgatás. Orosz veszély, Magyar Nemzeti Arcvonal, roma gyilkosságok, anyám kínja. Aztán a teljes sztori megspékelve egy kis KGB, FSZB, Rogán Antallal, KGBélával és vége az interjúnak. 

Az ország titkosszolgája - Katrein Ferenc

19912_rexfeatures-4025374a.jpgNos, jöhet az első kérdés. A cikk szerint Katrein Ferenc az Alkotmányvédelmi Hivatal egyik igazgatója volt. Honnan tudjuk? Az volt leírva a cikkben? Azt mondták? Akár egy majmot is odaültethettek volna a helyére az újságíróval szemben. Az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetői, ha nem agy nélkül élnek, akkor egy nyugalmazott, új személyiséggel ellátott vezetőjük, vagy operatív beosztottjukról nem fognak nyilatkozni. Máshogy fogalmazva sem cáfolni, sem megerősíteni nem fogják a híreket. Ennél fogva tegyük fel, holnap előkerül egy újabb, Alkotmányvédelmi Hivatalban dolgozó ex munkatárs, aki igazolja a sztorit. Tovább megyek: aki mondjuk tovább szolgált, vagy ne adja az ég, még a szervezetben dolgozik. Így az illető nem csak a munkáját, de az életét is vásárra vinné. Ez hasonló kérdés, mint amikor az amerikai speciális alakulatok leszámoltak Osama Bin Ladennel. Egyik napról a másikra jött a hír, hogy meghalt. Holttest nem volt, mert az amerikai csapatok a folyóba dobták iszlám szokás szerint. Amerika, aki az iszlám szokások nagy tisztelője... Bárki jött volna, aki cáfolja, egyből kérdéses lett volna, hogy vajon honnan tud részleteket az esetről. 

Gondoljunk csak bele... Most egy ember kiállt, felvállalta a múltját, amit szinte mindenki rejtegetne a helyében. Ezzel most potenciális célpont lett, hiszen, ha tényleg ott dolgozott, ahol mondja, akkor szinte a teljes rendszert ismeri annak hibáival és szereplőivel. Egyetlen gyenge láncszem, aki. Ha kiállt a sajtó elé, akkor honnan tudjuk, hogy nem állna szóba egy velünk ellenséges szervezettel? Mondok egy ismertebbet: mondjuk az ISIS-szel. Ha a rendszer működése megvan, akkor már könnyű kijátszani. Abban a pillanatban, amikor valaki potenciális célpont lehet, a lojalitása megkérdőjelezhető, így veszélyt jelent 10 millió magyar állampolgárra. Mennyire marad értékes az élete? 10 millió, szemben egyével... Ebben a kérdésben nincs helye a liberális, agyatlan "mentsük meg az emberiséget" lebegésnek. Ha valaki az utóbbi mondattal vitatkozik, az tegyen egy szívességet és a közelében lévő első tollat szúrja a nyaki ütőerébe. Ezzel lehet, hogy durvát mondtam, de a világban már nem tudhatjuk, hogy ki ellenség és ki barát. 

Oroszok

militia-05-forbiden-1519782.jpgA második körben Katrein szinte egészen konkrétan elmondja, hogy az orosz titkosszolgálatok egészen otthon érzik magukat Magyarországon. Lehet már a lakásodban is jártak. Lehet, hogy a főnököd egy beépült orosz kém, ezért szívat a munkahelyeden. Ennek igazolására számos indok fel lett sorakoztatva. Közmédia hangulata, annak gyakorlata, a kölni zavargás (amit természetesen szintén az orosz titkosszolgálat okozott), magyar titkosszolgálatok együttműködése stb. Mikor pedig az első konkrétumot kellett volna megerősíteni, vagy cáfolni, már nem ment olyan olajozottan a sztori. Az újságíró megemlítette, hogy #Gyurcsányúr annak idején 600-800 főre tippelte a Magyarországon lévő orosz ügynökök számát. Alapvetően nem az volt a kérés, hogy részletezze, vagy nézzen rá a tény hátterére, hanem igen/nem választ vártunk. Ezzel szemben elkezdődött a terelés. Pedig egy miniszterelnök abból az információ halmazból dolgozik, amit kap. 

Az orosz fenyegetés leírása egészen hihetően sikerült. A tényeket pedig, bármelyik újságot olvasó ember hasonló hitelességgel tudna előadni, hiszen nagyjából semmi extrát nem kaptunk. Ennél fogva nézzük egy kicsit objektívebben a dolgot: Több esélyes a dolog. Pontosabban négy. 

Magánakció és személyes bosszú (személyes)

Az orosz titkosszolgálat minden lépésünket figyeli. A cikket nem csak az átlag olvasók, hanem a legfelsőbb politikai körök képviselői is olvasták. Szinte mindent átolvashattunk a 2006-os eseményekről és az egykori vezetésről. Az ex-titkosszolga elmondta, hogy pályafutásának végét az jelentette, hogy nem tudott a végén azonosulni a szervezet gyakorlatával.
Ha csak pszichésen is nézzük és józan paraszti ésszel gondolkodunk, elég idegesítő lehet, amikor az autópálya rossz oldalán haladunk és jönnek velünk szemben az autósok.
Azok közül, akik ilyenkor rájönnek, hogy ők a hülyék és hibáztak, kialakul két csoport. Gyengék és erősek. Az erősek megpróbálják megoldani a helyzetet. A gyengék bepánikolnak.
Akik meg vannak győződve arról, hogy szembe jönnek a gyökerek, megjelenik egy frusztráltság. Ilyen alkalmakkor akarunk visszavágni és inkább ráhúzzák a kormányt a szembejövőkre, had féljenek. Tehát vagy egy, mélyben lévő pánik, vagy pedig egy visszavágásként született a cikk. 

Mentsük meg Magyarországot projekt (személyes)

Valószínűleg az Alkotmányvédelmi Hivatalt nem gyökerekkel, vagy agy nélküli, ember-hibrid mutánsokkal töltik fel. Ha valaki tényleg segíteni akarna, akkor mérlegelnie kellene, hogy egy ilyen cikk milyen hatással lenne az országra, amelyet véd, mielőtt megjelenne a nyilvánosság előtt. Ha végig gondolta és az jött ki, hogy az embereknek meg kell tudniuk az igazságot, akkor rosszul döntött. A titkosszolgálat munkáját inkább a James Bond filmekből kellene nyomon követnünk, a valóságot pedig hagyjuk háttérben. Elvégre ez a szolgálat titkos. Amúgy pedig Kalkuttai Teréz anya a munkáját elvégezte, már meghalt. Nem kell átvenni a halála okozta űrt.

Lejárató kampány (nemzetközi háttér)

Tetszik, vagy nem, naponta jelennek meg lejárató hírek a sajtóban. Ezek, a szennyes teregetések mindig valakik ellen irányulnak. Szinte minden politikai, vagy érdek képviseleti oldal használja őket egymás ellen. A cikk végén szóba kerül a TASZ és az egyéb Dzsordzs Soroshoz köthető alapítványok kérdése, ahol egyértelműen tisztának vannak ezek a szervezetek kikiáltva. Innentől kezdve adja magát a téma, hogy a következő részt úgy értelmezzük, hogy az orosz hátteret behelyettesítjük Gyurka bácsival, vagy a kormányzat másik kedvencével, a háttérhatalommal. 

Lejárató kampány és a rendszer erjesztése (orosz és nemzetközi háttér)

Alapvetően a cikk mire volt jó? Kaptunk egy összegzést sajtóhírekből, amit nagyon szépen, sztoriként tálalva olvashattunk. A titkosszolgálat felépítéséről, a jelenlegi helyzetről konkrét információkkal nem lettünk okosabbak. Picit olyan ez, mint a jós, aki el tudja mondani mindazt, amit előzetesen Facebookon talál az ügyfelekről. Ha a cél az volt, hogy kis erődemonstrációt kapjunk az orosz szervezetektől, sikerült. Ha nagyobb az üvöltés, nagyobb a félelem. A médiában láthatjuk, hogy a migránsok ugrálnak az asszonyainkra és a lányainkra. Az interjúból olvashatjuk, hogy az orosz titkosszolgálat mindent tud rólunk. Ezek után mondjuk azt, hogy szabadok vagyunk és van magánéletünk... Megsúgom, eddigi is tudtuk, hogy nincs, de most konkrétan le is írták. Tehát, ha az volt a cél, hogy a lakosság kapjon egy kis megfélemlítést, vagy erődemonstrációt, akkor sikerült. Ha tényleg a titkosszolgálat egykori emberéről van szó, akkor egyértelmű az üzenet, vagyis mindenhol ott vagyunk, mint a McDonald's.

Ha már az oroszokról beszélünk. Trump elnök naponta áll ki sivalkodni az oroszok ellen és legszívesebben eltörölné a Russian Today, Ruptly csatornákat a föld színéről, hiszen szerinte álhíreket terjesztenek. Ha így van, honnan tudjuk, hogy a cikk nem egy álhírre épül (?).

Egy szó, mint száz; ha átgondoljuk, akkor most egy szép lejáratókampányt kaptunk a titkosszolgálatunk ellen, amely a biztonságunkat kellene szavatolja. Reálisan gondolkodva, vagy a jelenlegi szolgálati vezetés lejáratása, vagy a kormányzati vezetés, vagy pedig a teljes rendszer volt a célpont. 

Végszó

Ezt a pici szösszenetet muszáj voltam leírni, hiszen lassan egy ország állt be a sorba és rázzák az emberek elölről hátra a fejüket, mintha egy nagy-nagy rock koncerten lennének. Az előző felvetéseket végigfuttatva kijelenthető, hogy az ex-titkosszolgáról szóló cikk 100%-ban megállja a helyét?