CEU Botrány - Beszéljünk nyíltan és nézzük a tényeket

Adott egy törvény, amit 24 óra alatt vertek át az országgyűlésen, mellőzve minden előzetes vitát és egyeztetést. Több ezren tüntetnek, de nagy kérdés, hogy ennek a tömegnek hány százaléka tudja, hogy mi is folyik éppen. Ha most rászántok öt percet a cikkre, ígérem, a végén minden kérdésre választ fogtok kapni mindenféle politikai kicsapongás nélkül. 

Csapjunk bele

Adott két ország és két egyetem (senkit ne tévesszen meg a hasonlóság, két különálló egyetemről beszélünk) 

  • Amerikai Egyesült Államok - CEU
  • Magyarország - Közép-Európai Egyetem

CEU

soros.jpegA CEU az Egyesült Államokban működik. Mielőtt belemegyünk, azt tudni kell, hogy tőlünk nyugatabbra az oktatás piaci alapokon működik és kellő pénzzel, kapcsolatokkal és egy jó programmal bárki nyithat egyetemet. A CEU-nak campusa nincs, oktatást nem végeznek. Mindössze annyi történik, hogy egy képzési programmal, egy szellemi termékkel rendelkezik, amit az amerikai hatóságoknál akkreditált. Ennek megfelelően, ha úgy döntenének, hogy Amerikában szeretnének szeptembertől képzést indítani, nem sok akadálya lenne. Amikor olvashattuk korábban, hogy valamelyik okos felkereste a CEU székhelyét és nem talált semmit, csak annyit tudtam mondani, hogy ennyi esze volt a jóembernek, hiszen a képzési program akkreditálva van a kinti hatóságoknál, de oktatást belföldön (kint) nem végez. Miért is végezne, amikor ez nem előírás, a diákokat Magyarországon képzik. 

Közép-Európai Egyetem

Magyarországon van a Közép-Európai Egyetem. Ez egy Magyarországon bejegyzett, magyar tulajdonban álló magán egyetem. A székhelyét, a székházát, valamint a campusait a tv-ben elég sokat láthattuk, nem kell bemutatni. Mind elméletileg, mind fizikálisan Magyarországon van a teljes egyetem, ami nem összetévesztendő az amerikai CEU-val. Lényegében a Közép-Európai Egyetem annyit csinál, hogy az amerikai CEU képzési rendszerét beépítette a saját oktatási struktúrájába és elkezdte azt, a kint akkreditált képzést oktatni. Ez annyit jelent, hogy aki a Közép-Európai Egyetemre jár Magyarországon, az az amerikai CEU képzéseit is elvégezheti, így mindenki kap amerikai diplomát. Emellett a Közép-Európai Egyetem rendelkezik a magyar rendszerben akkreditált programokkal is, amivel viszont a hallgató már a magyar diplomára is jogosulttá válik. 

Mit akar a kormány?

soros_5.jpgA CEU valójában egy, az amerikai rendszerben akkreditált képzési rendszerrel rendelkezik, mindenféle közvetlen valós oktatási tevékenység nélkül. Egy hallgatója, vagy oktatója sincs közvetlenül, vagyis nem működik egyetemként. A törvénnyel azt akarjuk elérni, hogy a CEU mint egyetem kezdjen működni. Hozzon létre minden feltételt, ami az oktatáshoz szükséges. Így két egyetem között jönne létre két egyetem között megállapodás, amivel a már akkreditált képzési programot tudnák egymás tantervébe építeni, ezzel biztosítva a diákoknak a lehetőséget arra, hogy amerikai és magyar diplomával is rendelkezzenek. 

Alapvetően ezzel nem lenne semmi probléma. Venni kell egy székházat, meghirdetni a kurzusokat és a már amúgyis akkreditált képzési rendszer szerint elkezdeni oktatni a diákokat. Eddig a törvénynek történő megfizetés leginkább pénz és erőforrás kérdése lenne, ha nem lenne még egy csavar. Erre nagyjából decemberig lenne lehetőségük. Ha nagyon megfeszül mindenki odakint, akkor nem megvalósíthatatlan vállalkozás, de elég rövid az idő. 

Elvárás a törvényben, hogy a képzést kiajánlani, valamint beépíteni kívánó egyetemek országai között is legyen egy megállapodás, vagyis egy úgynevezett államközi egyezmény, ami engedélyezné és hozzájárulna ehhez a tevékenységhez. 

Aggályok

Volt egy hiba, amire még az elfogadás előtt pár órával jöttek rá. A törvényt összeállítók rájöttek arra, hogy az Egyesült Államokban nem szövetségi feladatkör az oktatás képzése, vagyis olyan papírt soha nem fogunk kapni, hogy Én, mint Egyesült Államok, beleegyezem abba, hogy a CEU képzéseit Magyarországon a Közép-Európai Egyetem tudja indítani. Így lehetetlen volt megfelelni a törvénynek, hiszen ezért várhatóan nem fognak Amerikában alkotmányt módosítani. Elviekben a törvény már elfogadja az állam szintű hozzájárulást is, de még mindig a kitételek között szerepel egy elvi beleegyezés szövetségi állam szintről. Hogy ezt tudja e teljesíteni az amerikai hatóság az egy nagy kérdés. 

Miért van szükség a törvényre?

Alapvetően a törvényt elképzelhető, hogy a CEU-ra írták, de az ártatlanság vélelme a Kormányt is megilleti. Nézzük, mi lehet a törvény mögött? Amerikai diplomát adhat egy szervezet, ami közvetlenül nem végez oktatási tevékenységet, csak van egy akkreditált képzése. Az Egyesül Államokban már rájöttek arra, hogy diploma és diploma között is van különbség, mégis húzni kell a nadrágszíjon, hiszen elég sok diploma kiadására alkalmas gazdasági társaság, vagy bármilyen más formáció létezik már. Ebben a felállásban Magyarországon szinte minden olyan csapat/csoport képzését lehetne indítani, amely akkreditálva van az Egyesült Államokban és diplomát adhat. Ennek megfelelően felmerülhet akár az amerikai diplomagyár üzemeltetésének a gyanúja is. Ha húzunk Amerika és Európa között egy vonalat, a vonaltól keletre a nyugat, ellentétes relációban pedig a nyugatnak a kelet lesz izgalmas. Ennek megfelelően egy magyar egyetemen sokkal nagyobb vonzereje van egy amerikai diplomának, bármilyen is legyen az. Ha egy diák számára egy diplomagyárban kiadott papír érdekesebb a Corvinusnál, akkor valóban meg kell hozni hasonló lépéseket. 

Milyen lehetőségei vannak a CEU-nak és a Közép-Európai Egyetemnek?

1.: Áder János (Határidő: 2017. április 10.)

Magyarországon az Országgyűlés résztvevői és annak körei alkotják a törvényeket, melyek szavazás után a Köztársasági Elnökhöz kerülnek. 
Tegyük fel nem írja alá: Ebben az esetben visszaküldi az Országgyűlésnek megfontolásra. Ők áttekintik újra, majd aláírásra terjesztik megint. (erre hétfőig - április 10. -  van esély)
Tegyük fel, aláírja: Amennyiben Ő aláírja a törvényt, az elfogadásra, majd alkalmazásra kerül, miután megjelent a Magyar Közlönyben.
Alkotmánybíróság: A Köztársasági Elnök a törvényt elküldheti az Alkotmánybíróságnak, akik megvizsgálják, hogy az adott tervezet megfelel-e az Alkotmánynak, vagy bármilyen szempontból aggályosnak mondható-e. Ha ezt a Köztársasági Elnök meglépi, akkor várhatóan elég sok aggály fel fog merülni a törvénnyel szemben. 

2.: Marad a Közép-Európai Egyetem (Határidő: amíg a magyar egyetem akkreditációja tart)

Az államok nem egyeznek meg egymással, a CEU nem épít campust az USA-ban, nem toboroz kint hallgatókat. Ebben az esetben a Közép-Európai Egyetem saját, Magyarországon akkreditált képzéseit elindíthatja, de a CEU-s rendszer képzéseire kurzust már nem hirdethet meg. Ergo, amerikai diplomát nem fognak tudni a magyar mellett kiadni. Kifutásos rendszerben a tanulók még befejezhetik a CEU tanulmányokat. Az amerikai CEU megszűnése nem várható, hiszen annak a képzéseit más országban, más jogrend mellett még lehet exportálni. Bár az egyetemi rangsorok leginkább a presztízst helyezik fő szempont szerint előre, mégis egy nem magyar diák számára nem biztos, hogy a magyar diploma legalább olyan izgalmas, mint egy amerikai. 

3.:Amerika elfogadj a feltételeket, Trump megoldja (Határidő: 2017. szeptemberének vége)

A problémát egészen elnöki szintig eltoltuk. A kérdéses egyezményt és a hozzá kapcsolódó nyilatkozatot csak elnöki, vagy miniszterelnöki szinten lehet megkötni, így Orbán és Trump között -ha csak az irodáikon keresztül is, de - el kell induljon a párbeszéd (Magyarországért Mozgalom :D ).  Soros nagy valószínűséggel rendelkezik olyan befolyással, hogy közvetítőkön keresztül kevesebb, mint 24 óra alatt el tud jutni az Amerikai Egyesült Államok elnökéhez is.

Az már más kérdés, hogy Magyarországhoz egy USA méretű szövetségi állam mikor fog lealacsonyodni. 

4.: A CEU Amerikában folytatja, a magyar Közép-Európai Egyetem megszűnik (Határidő: amíg az amerikai akkreditáció tart)

Alapvetően a kinti CEU-nak minden joga és lehetősége megvan arra, hogy megkezdje a képzéseit. New York államban akár már a következő órában elkezdhetik szervezni a hallgatókat. A Közép-Európai Egyetemen tanuló diákoknak ebben az esetben át kellene mennie New Yorkba tanulni, amivel a fenntartó feladná azt az elképzelését, hogy Közép-Európában oktassa a programját. 

5.: A Közép-Európai Egyetem elköltözik Bécsbe, vagy Aradra (Határidő: amikor megfelel a másik országnak)

Számos ország bejelentkezett már a Közép-Európai Egyetemért. Bécs, Arad már a legfelsőbb kormányzati szintig eljutva jelezte, hogy szívesen helyet adna az egyetemnek és tárt karokkal várják a hallgatóival együtt. Ebben az esetben a magyar székház és campus eladásra kerülne, a külföldi befogadó ország várhatóan gyorsított eljárással biztosítana minden feltételt a működéshez és szeptembertől már egy másik országban tanulhatnának a diákok. 

6.: Gyurcsány megoldása (Határidő: 2017. szeptember eleje)

Gyurcsány Ferenc a minap tett egy nyilatkozatot a CEU üggyel kapcsolatban. Habár irtózatos baromságot mondott, mégis van benne ráció. Abban az esetben, ha a CEU-t működő egyetemmé varázsolja a magyar törvényeknek megfelelően a fenntartó és ki tudja ajánlani a képzéseit, akkor akár bármelyik másik magyar egyetemen is indulhatnak CEU kurzusok. 

Csak mellékesen említem, hogy azzal érvelt, hogy OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) tagállamok között, így például Romániában is lehessen szabadon képzéseket hirdetni és induljon el egy deregulációs program. Románia nem OECD tagállam. 

7.: Soros magyarosan reagál és elege lesz

Sorosnak elege lesz az egészből és felszámolja az egyetemét. Eladja az épületeket, jótékonykodik egyet és azt csinálja, amihez ért; az eladási árból úgy megshortolja a forintot, hogy ott döglünk bele mind, ahol vagyunk. 

Pár szóban az egyetemről

A CEU és a Közép-Európai Egyetem páros alapvetően egy társadalomtudományokkal foglalkozó magánegyetem, amely a világ élvonalába tartozik. Világ szintű rangsorban a általában mindig 10.-15. helyen szokott végezni. A több mint 30 országból érkező közel 305 tanár a CEU-n 6:1-es diák-tanár arányszámot eredményez, 1600 diák mellett. A felvételi statisztikák (2017. április 6.) alapján a magyar felsőoktatásban a Közép-európai Egyetemre felvett összes hallgató száma 190 fő. A tandíj félévente nagyságrendileg 1,5 millió forint, de számos ösztöndíjprogramot biztosítanak (így sok tanulónak nem kell fizetnie szinte semmit semmit). 

Mi lesz?

A rendszerváltás óta lehetőség van arra, hogy a CEU működési modelljét alkalmazni lehessen. Egy, több, mint húsz éves gyakorlatot szüntet meg ezzel a Magyarország Kormánya, ráadásul úgy, hogy előzetesen nem egyeztetett a szereplőkkel és nem mérte fel azt, hogy a feltételek teljesítéséhez mennyi idő szükséges. 
Ideje előkapni a popcornt és figyelni az eseményeket. Annyi biztos, hogy ez a vita már nem egyetemekről szól, hanem a politika színterére lett átterelve. Sajnálatosan már az utcán folyó tüntetés sem az, aminek indult. Egy kormányellenes demonstrációvá fordult át a törvény szembeni ellenállás. Bár, már korábban írtam a helyzetről, mégis azt gondolom, hogy nem véletlenül történik mindez. A kormányzat szemét elsősorban a nyitott társadalom és a liberális eszmék oktatása szúrja, de azt  sem az időzítés, sem pedig szándék nem lehet véletlen.