Mégis hogy gondolta ezt Bayer Zsolt?

Bayer Zsolt blogjában, a Bádogon egy egészen érdekes bejegyzés látott napvilágot. A Magyar idők szerzőjének, Lovas Istvánnak a cikkére reagált, de valójában egy egészen komoly médiacunamit indított útnak. Mi is volt valójában ezt a bejegyzés?

---- Ha nem olvastad volna: CIKK ----

Ez kell nekünk?

addd.jpgMost nem egy érettségi tételt szeretnék kidolgozni azzal a címmel, hogy értelmezzük a költőt, hanem át akarom veletek gondolni mégegyszer, hogy mi volt ez. Az alap probléma adott. Lex-CEU törvény, több tízezres tömeg az utcákon (mindenki mást becsül, de a 20-50 ezer között lehet valahol az igazság). A pillanat hevülete és a tömegben elszabaduló indulatok mámora pedig olyan kirohanásokat generáltak, amelyek várhatóan rá fognak égni a tüntetésre.

Lehet, hogy ez egy szent ügy. Lehet, hogy valakinek szívügye, amiért kint van, de mégis; Ezért meg kell rongálni azt a közvagyont, amit másnap közpénzen fognak helyreállítani? Szembe kell köpni azokat a rendőröket, akik bár lehet egyetértenek a tömeggel, mégis a munkájukat végzik? Festékkel kell leönteni egy rendőrt, vagy egy kormányőrt? Tényleg az egész tüntetés akkor fogja elérni a célját, ha nem tudunk emberek maradni a bőrünkben? 

Bayer Zsolt

Már javában be volt időzítve egy bejegyzésem, amiben megpróbáltam elmagyarázni, hogy miért lenne több értelme hazamenni, de épp kapóra jött Bayer Zsolt nyilatkozata. Cikkében elmondja, hogy a kormányzó jobboldal képviselői már dühösek és tarthatatlan a kint uralkodó állapot. 

"Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?" - Bayer Zsolt

A Fidesz egykori alapítója egészen szépen keveri a lapokat és túráztatja a médiát, csak azt felejtette el, hogy anélkül, hogyha magyarázat nélkül kiírja, amit gondol, akkor meglehetősen félre lehet magyarázni a szavait. Látszólag, mint a nép ellenségének és a fiatalok mumusának beállított mohikán, harcol a nép ellen, de valójában a kijelentés egészen félrement.

Fehér tulipános forradalom

bie_3867.jpgAz utóbbi időben végignézhettünk számos, úgynevezett "Corporate forradalmat". A kifejezés mögött utcai zavargások és tüntetések állnak, amelyek mögött egy komplett politikai stáb által kidolgozott forgatókönyvek és szakmai anyagok állnak, melynek középpontjában a politikai rendszerek leváltásai állnak. Kell egy jó ügy, ami kapóra jön. Szinte bármit elő lehet venni és jól forgatva megmagyarázni. Aztán kezdődik a tüntetés. A Lex-CEU tüntetés egészen szép mintapéldája ezeknek. Elfogadták a törvényt, utcára vonult a nép. A Várkert Bazártól a CEU épületéig tartott a menet. Első körben a törvény volt a középpontja. Aztán kimentek hétfőn is tüntetni. Ekkor már a kormány megbuktatása és Áder menesztése volt a cél. Kitépkedték a tulipánokat a Sándor-palota előtti kertből és kézben vitték azokat egy fotó erejéig. Nem kellett sokat várni, kedd reggelre már fehér tulipános forradalomról szólt a világsajtó. 

Ki jöhet még?

"Minek franciázni, ha töcskölni is lehet" felkiáltással zárul Bödőcs Tibor paródiája, de belegondolva egészen aranyos a hasonlat. Nyilván utcára vonulni mindig jobb és hatásosabb, mint otthon várni a csodát, én megértem. Ha most ellenzéki szívvel gondolkodnék, elképzelhető, hogy kimentem volna első nap, de ami ebből a tüntetésből formálódott, az már olyan, amihez jó érzésű ember nem adja a nevét. Teljesen egyszerűen, nem verünk ártatlan riportereket, rendőröket, kormányőröket, akik a munkájukat végzik. Nem rongálunk közvagyont. Ennyi...

bie_3643.jpg

Nagy kedvencem, a világot meglehetősen naívan szemlélő Juhász Péter, interjút adott hétfő este az ATV-nek. Elmondta, hogy egy megbeszélésen hallotta, hogy mekkora tüntetés formálódik, így autóba pattant és elindult. Külön megjegyezte, hogy ő rutinos tüntető, mert az autójába rendszeresítve van egy 300 wattos hangfal és milyen jó lesz majd abba üvöltözni, hogy takarodjon Orbán rendszere. Gratulálok. Ezek után mondja már valaki, hogy nincs politikai célzata. 

Mire gondolt a költő?

Alapvetően, aki nem agy nélkül él és valami értelem is szorult a két füle közötti légüres térbe, az gondolhatja, hogy garázdaságot, rongálást nem lehet büntetés nélkül hagyni. Ha mégis, azt anarchiának hívják. 
Mindenki fel van háborodva, hogy bezárták a Gulyás Mártont. Emberek... leöntött egy rendőrt, persze, hogy becsukják gondolkodni. Volt, akiért otthon kopogtattak, miközben zuhanyzott. Hála az égnek még nem tartunk ott, hogy bekamerázták a lakást, hogy megnézzék, mikor kell jókor kopogtatni. Nem védem Bayer Zsoltot, mert nem szorul rá, de ez a tegnapi visszhang azért nagyot ment...