Mindenki nyugodjon le a pi...ba! Storck marad a helyén...

Az andorrai gáz- és villanyszerelőkből verbuvált hobbi válogatott tagjai megverték a magyar válogatottat. 1-0 lett az eredmény. Dzsudzsák sírt, a szurkolók levetették velük a pólóikat és mindenki vért követel. Mindenki nyugodjon meg, nem lesz vér...

Kezdjük kicsit távolabbról a dolgot. A teljes magyar futballt a Fidesz kormány finoman szólva kommunizálta. Saját vezetéssel, de közösségivé tette. Elkezdte felfuttatni a sportágat. Létrehozta az akadémia rendszert. Gombamód nőnek a földből a stadionok. Mik az eredmények? Fiatal, illetve vásárolt, kezdő játékosokkal próbáljuk betölteni azt az űrt, amit a Tőlünk megvásárolt játékosok hiánya okozott. Egy, aránylag szegény ország sora akárhogy nézzük ez lesz. Be kell vallanunk, hogy a következő ezer évben nem fogunk tudni focira annyi pénzt költeni összesen, mint amennyi egy nagy klub egy éves költségvetése. Kis pénzből kell nagy eredményeket kihoznunk úgy, hogy folyamatosan megtorpedózzák a csapatot egy-egy ember megvásárlásával. 

gyurcso629.jpgA verseny után Dzsudzsák nyilatkozata mindent elmondott arról, ami most folyik. Gyakorlatilag egyedül kell csapatkapitányként és profiként helyt állnia egy olyan csapatban, ami még nem igazán szokott össze teljesen. Értem én, hogy a havi fizetése annyi, hogy az államadósságot százalékban kimutatható értékben lehetne csökkenteni, akárhogy is nézzük egy ember teljesítőképessége elég rendesen be van határolva. Az Övé is. 

A szurkolók dolga a szurkolás, a lélek tartása a játékosokban. Habár a játékosok alapból érezték, hogy szégyent hoztak magukra, az országra, a szurkolók úgy megalázták Őket, hogy még nézni is szörnyű volt. Levetették a mezt a sportolókkal. Ezt csak tetézte Storck, a videón is látható reakciója, hogy megpróbálta az egyik szurkolót odahívni magához. Szörnyű egy este volt. 

Csányi Sándor az MLSZ vezetője egy nyilatkozatában egészen ügyesen reagált. Ennél a pontnál fogunk rákanyarodni a fősodorra, hogy megbeszéljük, miért nem fog vér folyni. Ez lehet a kulcsa az egésznek:

Még túl friss ez a csalódás, hiba lenne bármit is mondani, várjunk még ezzel néhány napot!

Kubatov Gábor finoman szólva is a Fidesz agytrösztje. Egy hihetetlenül okos, kellemes ember, aki nélkül megkockáztatom, hogy az ország sem lenne sehol. Kubatovnak megvan az a rendkívüli képessége, hogy felülemelkedve az egóján, vele egyenrangú, vagy nála jobb, egyes téma szakértőivel veszi körbe magát. Így tette a Fradiban is. Az olimpiai bronzérmes labdarúgó fiát, Ifj. Orosz Pált nevezte ki FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatói posztjára. Egy hihetetlenül nagy tapasztalattal rendelkező marketing és kommunikációs szakember, aki igazi világpolgárként a lehető legjobban tudja reprezentálni a mögötte lévő klubot bárhol a világban. 

Miután a Fradi kiesett a BL-ből, mindenki vért követelt. A kiesés után Kubatov és Orosz megegyeztek abban, hogy várnak pár napot, hogy lecsillapodjanak az amúgy bennük is dúló indulatok és annak elkerülése végett, hogy érzelmi döntést hozzanak, kitalálták a legjobb forgatókönyvet. Összehívtak egy rendkívüli (!) sajtótájékoztatót. 50-60 újságíró jelent meg. A két vezetőt paparazzo fotósok az autótól kezdve kísérték és mindenki arra számított, hogy Orosz Pált menesztik, Kubatov Lemond, Thomas Dollnak levágják a fejét és elküldik a Harry Potterbe szerepelni. Ezzel szemben mi történt? A sajtótájékoztató első mondata Kubatov Gábor szájából így hangzott: "Várjuk a kérdéseket". Senkit nem küldtek el, semmi retorzió nem történt. Mindenki maradt a helyén és esélyt kapott arra, hogy értékelje a vereséget és a legközelebbi meccsen bizonyítson. A vezetők mögött jelentős sikerek állnak, ez az egy bukás még nem indokolja az esetleges menesztését a vezérkarnak.

MLSZ, Fradi és a teljes magyar foci világ, ahogy már azt fent is írtam, összefügg. Egy sportág, egy pártcsalád és mindenki szeret mindenkit. Így minden összefügg mindennel és nem ördögtől való gondolat, hogy minden úgy fog folytatódni, mint eddig. Ha megnézzük a párhuzamot, láthatjuk, hogy Storck mögött is állnak sikerek, valószínűleg nem ezen vereség miatt fogják meneszteni.

Még valami...

Végszóként azért nézzük meg a másik oldalt is. Storck jelenleg 1,2 millió eurót kap évente a kapitányi munkájáért. További egyéb, mellékes munkáiból minden évben össze tud kalapozni 500 ezer eurót. Ez 1,7 millió euró. Ha menesztik, akkor ennek az összegnek jelentős részét még végkielégítésként is meg kell kapnia, ami egészen szép summa ahhoz, hogy ne dolgozzon és mást kelljen keresni....