Hatalmi játékok

Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor? Neki mennyi hatalma van? Tényleg Ő vezeti az országot? 

Hazánkban a politika valahogy úgy határozta meg a környezetét, hogy nincsenek egyéni döntések. Minden, az, amolyan despotikus hatalommal felruházott miniszterelnök körül mozog. Egy ember, aki mindenhez is ért és mindenben övé az utolsó szó. Ha valaki ellenáll, szembe megy, akkor megásta a sírját. Valahogy így képzeli a nép a kormányzást. Elképzelhető, nem tudom sem megcáfolni, sem megerősíteni, hogy a miniszterelnök fejében mi van, de annyi biztos, hogy az igazság valahol a két véglet között áll. 

Hogy megértsük picit a helyzetet, egy kis időutazásra kell mennünk. Magyarországon a demokrácia intézménye ugyanis még eléggé gyerekcipőben jár. Idestova kevesebb, mint 30 évünk volt arra, hogy egy valamire való politikai kultúrát kialakítsunk és meghonosítsunk az országban. Ennek az eleje szabad rablással kezdődött, csődkezeléssel folytatódott, aztán megint jött egy felívelés, aztán államcsőd közelbe kerültünk és meggyőződésem, hogy most a felívelés időszakában élünk. Habár a Nyirkai jóslat egy polgárháborút vizionál reménykedem benne, hogy nem lesz ez a nép annyira birka, hogy ennyire elfajuljanak a dolgok. 

Pártállástól függetlenül, ha választani kell, hogy ki a legszimpatikusabb miniszterelnök, akkor... na az én véleményemet inkább hagyjuk. Viszont kezdjük Medgyesi Pétertől a sort. Kormányzását jól mutatja, hogy egészen gyorsan és könnyen megpucssolták. Habár a kormányzása jelentéktelen volt, mégis sokakra elég komoly hatással volt. A szocialista miniszterelnökök, illetve miniszterelnök jelöltek folyamatosan, minden egyes alkalommal elzarándokolnak hozzá beszélgetni és a tanácsát kérni. Abban az időben egy szűk, de annál jelentősebb gazdasági elit állt a középpontban egy figyelemre méltó megjegyzéssel. Medgyesi minden egyes alkalommal tudta, hogy csak akkor tud jó irányba haladni, ha Nála okosabb, az egyes terület szakértőivel veszi körbe magát. 

Mivel én személy szerint az első és a második-harmadik Orbán-kormány között sok különbséget nem látok, majd visszatérünk rá. 

Most pedig végre eljutottunk a Paprika Jancsihoz (by Nyirkai Jóslat), aki egyszer elmondta, hogy még az ördöggel is szövetséget kötne, csak Orbán ne jöhessen vissza. Nem sokkal később azt nyilatkozta, hogy a négyes metrót meg kell csinálni, a legkorszerűbben kell megcsinálni, kerül, amibe kerül, csak Orbán kormánya rokkanjon bele abba is. Amikor ezt meghallottam, nem akartam hinni a fülemnek. Ekkor éreztem először úgy, hogy Magyarországnak nem egy gyenge ember a vezetője, hanem egy gonosz ember. Egy olyan ember, aki a saját népét, embereit és a választóit zsigerből gyűlöli. Aki nem azért kormányoz, hogy jobb legyen, hanem azért, hogy a pillanatnyi céljait hedonista módon kielégítse.

A "Paprika Jancsi" nem csak azért találó kifejezés a Nyirkai jóslatban, mert még illik is rá, hanem azért, mert ki kell mondanunk, hogy akkoriban Magyarország miniszterelnökét nem Gyurcsány Ferencnek hívták. A miniszterelnök neve Dobrev Klára volt. Dobrev egy egészen ügyes, jól szituált, rendkívül okos, finom nő, akinek a keménységét csak azok tudják, akik egészen közelről ismerik. 

Emlékszem, még 2006 magasságában, amikor Magyarország az államcsőd körül volt, a miniszterelnök behívatta a kamarák elnökét. Az szakszervezetektől a gyáriparosokig, mindenkivel megállapodást kötött a kormány, hogy a pénzügyi zavarára megoldást találjon. Voltak idők, amikor az egyik magyarországi kamarának megállapodása volt az egyik legnagyobb, hazánkban is működő pénzintézetben, amelyik olyan szinten fizetésképtelen volt, hogy a nagy ügyfeleknek négyszemközt elmondták, ha nagy összeget, vagy a betétjeiket kiveszik, a bank megborul. Ekkor a hűséget nulla százalék közeli hitelállománnyal és rendkívül kedvezményes hitel ajánlattal hálálták meg. Hogy ez melyik kamara volt, arról most az érintettekre tekintettel, illetve kegyeleti okokból inkább nem nyilatkoznék. Ez még abban az időben volt, amikor teljesen váratlanul és szokatlanul, Gyurcsány behívta egy kerekasztal beszélgetésre a legmeghatározóbb gazdasági újságírókat felkészíteni őket a várható helyzetre, vagyis a csődre. Mindenki tudott róla, mindenki érezte, hogy baj van. Végül pedig az IMF mentőháló volt az, ami visszarántott bennünket. 

Gyurcsány nagyon sokszor elmondta, hogy az egyetlen olyan vezető volt, akire soha senki nem helyezett komoly nyomást, hogy a gazdasági érdekeltségeit elősegítse. Vagyis a hatalmi pozícióját előtérbe helyezve senki nem hívhatta fel azért, hogy a saját, kis önálló üzleti céljaihoz segítséget kérjen. Ez akkor meg is dőlt, amint csőd közelbe került az ország és a hozzá közel álló emberek segítségére nagy szüksége volt. 

Az egy nagyon érdekes dolog, hogy aki az MSZP színeiben miniszterelnöknek akar indulni, az arra számíthat, hogy a sajátjai fogják megbuktatni. Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc... Mindkettőt belülről intézték el az övéi. Nem mintha a Fideszen belül nem lett volna puccs kísérlet, de eddig egy sem végződött Orbán Viktor bukásával. Ezért pedig Orbán Viktor a legtöbbet, mily meglepő, Fodor Gábornak köszönheti, de erről szerintem senki sem szeret szívesen beszélgetni. 

Hoppá-hoppá, eljutottunk, Orbán Viktorhoz és kormányához 2010-hez. A gazdasági hátteret az amúgy piaci alapokon építkező Simicska Lajos jelentette, aki egy olyan médiát épített a semmiből, ami 2006-ban elég keményen odatette magát és segített az akkori kormányzatot megbuktatni. Orbán Viktor hatalmi és gazdasági elképzelése úgy nézet ki, hogy jó barátja, Simicska Lajos tartotta kezében azt a háttér országot, ami kell ahhoz, hogy egy választ meg lehessen nyerni, illetve sikeresen lehessen kormányozni. Simicska éveken át köldökzsinóron keresztül táplálta a hozzá közel álló pártot, ami azért be kell vallanunk, hogy egy egészen kedvezőtlen alá-fölé rendelt viszonyt eredményezett. Simics(ka) kezében volt a média, a hirdetés, a pénz és mindent ő biztosított feltétel nélkül úgy, hogy közben minden üzlete piaci alapon is megállta a helyét. Jött egy váltás, amit már mindenki csak "G" napnak nevezett. Amikor egy össznépi puccsot hajtott végre ellene a médiájában dolgozó alapemberek jelentős része és mindaz, amit eddig felépítette meginogott. 

Annak idején, a híres "G" nap előtt már hetekkel le volt szervezve a média mogul osztrák kiruccanása és abban a hiszemben ment volna el, hogy minden, az utolsó szálig el van rendezve, de ahogy mondják, ember tervez... Egyes sajtóorgánumok regélése szerint aznap este Simicska helyett szóvivője, Jack Daniels nyilatkozott, de mindent helyre tudott tenni. A váltás jól látható volt. Habony Árpád és Simicska patronáltja, Mészáros Lőrinc ebben az időben már egészen meg volt erősödve ahhoz, hogy Simicska média birodalmának támogatottsága alább hagyjon. Nem hiszem, hogy mondanom kell, hogy Simicska az évtizedek óta fennálló status quo-ból nem szívesen lépett ki és önszántából bizonyosan nem tette volna. A történethez hozzátartozik, hogy a háttérben lévő opportunista üzletemberből hirtelen szentimentalista választópolgár lett. 

Bár a nagy könyvben meg volt írva, hogy Schmidt Pál köztársasági elnöklése alatt ki fogják dolgozni a prezidenciális kormányforma magyarországi megfelelőjét, hogy a mandátuma után Orbán Viktor egy személyben tudjon működni. Ez az Egyesült Államokban, Törökországban és Oroszországban rendkívül jól működik, de miután Schmidt belebukott abba, hogy elvileg "Scmidtelte" a diplomáját, a nagy könyv ezen lapjaira írt tinta rejtélyes módon felszívódott. 

640csanyi.jpgA média megvan, hiszen Habony Árpádhoz köthető már az online média, Andy Vajnához a televízió, a print média összessége MediaWorks néven pedig Mészáros Lőrincnél van. A pénz Mészáros Lőrincnél található. Az ész pedig még mindig Habony-Kubatov-Orbán hármas. Minden megvan, hogy független legyen a kormányzat és a hatalmi kör. Az utolsó szó Orbán Viktoré belső ügyekben, de stratégiában már más a helyzet. Magyarországon az az ember, akinek a hatalma mondhatni despotikus. Aki egy döntésével az országot padlóra tudja küldeni és meg tudja fektetni, az Csányi Sándor. Lázár János szerint a devizahitelesek milliárdjaival páváskodik, de hatalmi helyzete vitathatatlan. Ha ő mond valamit, az úgy van, nincs apelláta. Nem kérdés, közelebb áll a Fideszhez, mint a többi párthoz, mégis független piaci szereplő. Személyes véleményem szerint, ha a magyar piacon bárkit meg kellene nevezni, akinek a hatalmát nem lehet megkerülni, az Csányi Sándor. Bankszektor több, mint fele, mezőgazdasági szektor jelentős része az ő kezében van. 

Évekkel ezelőtt még sokat rebesgettek arról, hogy a kormányzat és Csányi sokszor megméretteti a hatalmát. Volt szó a deviza hitelesek mentő akcióról, amiben Csányi folyamatosan egy igazságos, normális deviza hiteles mentőcsomagot terjesztett elő. Akarta volna a banki különadók eltörlését. A Gyulai húskombinát megmentése például jelentősen betett a Csányi által birtokolt konkurenciának. A Zöld Bank meg nem valósult ötlete. Ekkoriban Lázár János próbálkozott szembe kerülni Csányival és éles szavakkal bírálni, akivel amúgy úgy romlott meg a viszonyuk, hogy nem is találkoztak.

Hogy Csányi viszonya mennyire meghatározó, nézzük meg az MLSZ elnökeként tett döntését és Orbán Viktor nyilatkozatát. Az MLSZ elnöke adott második esélyt Storcknak, ahogyan azt én már két nappal korábban leírtam, Orbán Viktor pedig minden nyilatkozatában kerülte az állásfoglalást.