Mészáros Lőrinc felvállalta másságát, álljunk ki mellette

Mészáros Lőrinc mindamellett, hogy a politikai sztárképző egyik legismertebb alanya, talán az ország egyik legmegosztóbb szereplője is egyben. Ebben a cikkben arról fogok értekezni, hogy miért van oligarchákra szükség, valamint miért és hogyan lehet megvédeni Őt a támadásoktól. 

1_o_meszaros_mti_foldi_imre.jpgKezdjük az elején és lépjünk vissza három lépést. Ki az a Mészáros Lőrinc? Felcsúti nagyvállalkozó, aki szegény gázszerelőként mert egy nagyot álmodni és eldöntötte, hogy kiszakad a pénztelenségből. Igen-igen, Mészáros Lőrincet sem kergették annak idején az asztal körül, hogy egye meg a kaviáros kenyeret. Mint helyi, felcsúti vállalkozó elég közeli kapcsolatba került a miniszterelnökkel, valamint annak gazdasági köreivel, többek között Simicska Lajossal is. Vállalkozóként, gázszerelőként az évek során eljutott oda, hogy már számos alkalmazottat tudott foglalkoztatni, majd nem sokkal később megtanulta használni elfekvőben lévő kapcsolatait. 

Coming Out

Talán nem csak az én fülemet ütötte meg egy korábbi 444-es interjú során, amikor Mészáros Lőrinc a következőket mondja: "De nem is vagyok egy átlag ember..." Korábban lenyilatkozta, hogy az Echo Tv-re teljes mértékben támaszkodhat majd Orbán Viktor. Egy ugyancsak 444-es interjúban pedig elismerte, hogy egy esetleges kormányváltás után minden erejével segítené Orbán Viktor miniszterelnököt. 

Hallott valaki 1989 óta bármelyik milliárdostól (Portik Tamáson kívül) olyat, hogy szinte nyíltan felvállalja, hogy minden erejével támogatja a kormányt, annak vezetőjét akár egy választási kampány során is? Én nem emlékszem hasonlóra. Mészáros Lőrinc megjelenésével minden bizonnyal eljött a modern, nyugati politikai kultúra, amely végre bizakodásra adhat okot. 

Hogyan csinálta?

A megbízható, a munkáját jól elvégezni tudó nagyvállalkozó munkával, valamint a politikai hűségének bizonyításával hosszú idő után eljutott addig, hogy olyan gazdasági szereplővé nője ki magát, akivel már komolyabb körökben is lehet üzletelni. 

Ahogyan egy korábbi cikkemben is összefoglaltam, a pártépítés egyik legfontosabb eleme a megfelelő gazdasági háttér. Tetszik, vagy nem, a XXI. században csak és kizárólag akkor tud egy párt előtérbe kerülni, hogyha a megfelelő eszközöket biztosítani tudja magának. Más országokban azt szokták mondani, hogy mindenki annyit ér, amennyit a legutóbbi botránya, mégis a felszínen maradáshoz elengedhetetlen a megfelelő gazdasági háttér. Jól láthatjuk, hogy a baloldal halálát részben az okozta, hogy a mögöttük álló oligarchák vagy teljesen átszínezték magukat (Pl.: Leisztinger Tamás) és átálltak a Fidesz mögé, vagy a különböző gazdasági okosságokkal megbuktak és kattant a bilincs (Pl.: Hunvald György). Ennek megfelelően már nincs székház, nincsenek nagy nevű szakértők, valamint az un. témafelvető képességük is egyenlővé vált a nullával. Tetszik, nem tetszik, ki kell mondanunk, hogyha pénz van, minden van. Mészáros Lőrinc pedig pontosan azzal rendelkezik, amire szükség lesz egy választás előtt/közben. Sok-sok susogós húszezressel.

Egy-kettő, vagy negyven?

Szinte meghatározhatatlan, hogy mi a jó irány, de a jelentősebb támogatók számát nem érdemes felduzzasztani, hiszen abból elkerülhetetlen az érdekellentét, ugyanakkor centralizálni sem kifizetődő az anyagi forrásokat. Kinek hiányzik még egy "G-nap"... Ennek megfelelően, aki Mészáros Lőrincet támadja, az részben a Fidesz magzatvizét csapolja. 

Nyugati példa
Máshol hogyan csinálják?

Tekintsünk most egy kicsit nyugatabbra. Jól láthatjuk, hogy a magyar viszonyoknál egészen komolyabb, mi több legális és kiforrottabb módszert alkalmaznak. Nézzünk csak meg egy amerikai elnökválasztást. Bizonyára hallottunk már lobbistákról, politikusokhoz közel álló alapítványokról... Egy-egy választási kampánynál komoly versengés van a legtöbbet adakozók pozíciójára. Nézzük csak meg a magyar közéletben is oly jól forgó Collen Bellt. Benne volt az Obamát támogatók top10-es listájában és megkapta a legnagyobb megtiszteltetést, amit az amerikai kultúrában csak lehet. Nagykövetként a hazáját képviselhette, ami az Ő világukban egy rendkívül komoly feladat. Ugyanakkor, ha megnézzük az Egyesült Államok kongresszusát és a rájuk eső lobbisták számát, jól láthatjuk,hogy egy képviselőre két, a piac által fizetett lobbista jut. (Mondja már valaki, hogy az amerikai döntéshozatal a választók érdekeit tartja szem előtt, megelőzve a pénzzel kitömött borítékokat...) Felmerül a kérdés, hogy a cégek fizetnék-e, valamint alkalmaznák-e a lobbistáikat, hogyha azok nem termelnék meg az éves fizetésünk sokszorosát... Aki szerint a válasz igen, az olvassa el az első bejegyzésem 2/B pontját és vegyünk könnyes búcsút egymástól. Ha lesz időm, talán még azt is hagyom, hogy sírj a vállamon - A MÁSIK OLDALON - 

Remélem itt vagy velem és folytatjuk. Szóval Nálunk, Magyarországon rendkívül egyszerű a történet. A regnáló hatalomnak szüksége van néha egy kis pénzpumpára, hogy kormányon tudjon maradni. Ilyenkor megjelenik Mészáros Lőrinc és kisegíti a népeket. Egyet viszont meg kellene értenünk. Jelen pillanatban Mészáros Lőrinc és a hozzá köthető cégbirodalom emberek ezreinek ad munkát, de az elvállalt projekteknek mindössze pár százalékát végezteti el saját maga. Talán hallottunk már a körbetartozás és az alvállalkozás fogalmáról. Mészáros ugyanis kénytelen élni ezekkel a lehetőségekkel, hiszen lassan a fél világot a szárnyai alá kellene vennie, ha mindent egymaga szeretne elvégeztetni. Így aztán végső soron nem csak ő, hanem egy, alatta lévő tetemes alvállalkozói kör is foglalkoztatva van. Talán Róluk is tudjuk, hogy nem mennének a baloldal felé, ezért olyan szép ez a rendszer. Hogy tisztáztuk a lényeget, nézzük meg, hogy a jobboldalon lévőknek miért és hogyan kell védeniük Mészáros Lőrincet. 

Védeni kell Mészáros Lőrincet

Több ponton visszatértünk már az pártépítés alappilléreire, ahol fontos szerepet kapott a pénz. Jelenleg a baloldal nem rendelkezik meghatározó, tőkeerős háttérországgal (Soros Györgyön kívül), ezért nem igazán tud felemelkedni abból a gödörből, amit saját maga ásott. Egy rossz helyre elköltött milliárd, ami a baloldalon landolna (mondjuk egy MSZP által üzemeltetett széfbe - nem mintha az új, földszinti 50 négyzetméteres irodájukból a poloskán kívül bármi mást is kinéznék - ) és meg is van a tragédia. Hirtelen lenne pénzük stratégára, stratégiára, szakértőkre, médiára, megjelenésre és kész is lenne a baj. Véleményem szerint, amíg az uniós pénzcsap, a közbeszerzési dömping menni fog, addig Mészáros Lőrinc, vagy éppen egy második, Mészáros Lőrinc 2 (fociban van ilyen...) ott lesz a színen. 

Hogyan?

A következő cikkből kiderül :)