Mezőre a Vivicittával!

Tegnap kora délután be kellett szaladnom az irodába. Autóval durván egy 15 perces menet az egész, mire a legnagyobb csúcsforgalomban is kijutok a külvárosba. Tegnap mindez ~80 perc volt, a napomat pedig sikerült úgy hazavágni, ahogy csak lehet. 

Évek óta beette magát Budapestre az a körmönfont, nagyszabású marketing kampány, amit futóversenynek nevezünk. Több ezren kimennek a Ligetbe, felkapják a Telekom logóját, majd a végén a vizet és az ingyen virslit csapkodva örülnek annak, hogy egy, pár kilométer lefutása miatt mekkora életmód váltáson megy át a nép. Egy ilyen szombati napon Budapest teljes közlekedése megborul és ott tartunk, hogy azért kell áttervezni útvonalakat, mert pár ember a hídon akar szaladgálni. 

a-futas-10-aranyszabalya-e1437666067852.jpgItt jön a kérdés, hogyha valaki mindenképpen Budapesten akar szaladgálni, akkor miért nem lehet az egész rendezvényt olyan helyre vinni, ahol nem zavarják azokat, akiket teljesen hidegen hagy ez az egész akció. Ne értsen félre senki; nem a sport ellen vagyok. Hetente több alkalommal járok edzeni, mellette, ha időm engedi, még futni is elmegyek. Tudom milyen jó érzés több kilométer lefutása után átjutni a célvonalon és ünnepelni magunkat, de ami történik az minden, csak nem futás. Nyilván így lehet a legnagyobb marketing erőt belevinni a hírverésbe, hogy az a teljes magyar média úgy hivatkozik, hogy Telekom/Spar, vagy bármilyen Vivicittá városvédő futás. 

Vérforralónak tartom azt, hogy egy nagyvárosban szombaton három lehetőség között kell döntenem:

  • Otthon maradok,
  • Elmegyek erre az eszement futásra,
  • Elindulok és 80 percig aszalódok az autóban.

Ott lenne a Népliget, A Margit-sziget, Hűvösvölgy, vagy a Budakeszierdő, ahova ki lehetne menni, a természetesen friss levegőre és nem zavarnának senkit. 

Tényleg tartható állapot, hogy egy nagyvállalatnak és pár alkalmi futónak a kéje-kedve szerint kell alakítani egy nagyváros életét?

Címkék: futás, vivicitta