Fiala János a műsorával együtt csúszik le

40 év eltelt, már a mai 30 évesek is betöltötték a 70-et, Hosszú Katinka pedig bőven túl van az élsportoló karrierje összes fénypontján és ekkor megjelenik a Budapesten megrendezésre kerülő Olimpián a rajtnál. A 76 éves Cseh László és volt sportoló barátaik már a sétabotot égnek emelve szurkolnak Kati néninek, aki bemelegítés és megfelelő kondíció híján csúfos vereséget szenved a fiatal csillagok mögött... Na, valahogy így látom én Fiala Jánost és a "Kelj fel Jancsi!" névre hallgató műsorát. 

r-11690601-1520755368-8624.jpgHa valaki még nem élt volna akkor - vagy nem emlékezne -, azoknak elmondom, hogy a Calypso Rádió a Magyar Rádió (MR) regionális kereskedelmi csatornája volt 1989 és 2002 között. Egyike volt az első, Magyarországon működő kereskedelmi rádióknak, egyik nagy sztárja pedig Fiala János volt. A mai napig emlékszem, amikor munka közben hallgattam. Egy, a karrierje csúcsán járó, hihetetlenül felkészült, nagyon jó riporter volt. Műsora ideje alatt elfelejtettük, hogy milyen országban is élünk, mert objektív volt és az akkori viszonyok között rendkívül haladó gondolkodású. A Calypso rádió után - lehet ez csúnya lesz -, teljesen elfelejtettem Fiala Jánosnak a nevét is, mígnem a 2013-as Média Korrektúra Konferencián részt nem vettem egy "Fenegyerekek" kerekasztal beszélgetésen, nézőként. Az embert, aki a Calypsoban zseniális dolgokat alkotott, megkeseredett, sértett figuraként láttam viszont, de már akkor feltűnt egy dolog, ami Fiala Jánosban azóta is fellelhető. Ez a végtelenül nagy bizonyítási vágy, ami abban nyilvánul meg, hogy már most a saját örökségét szeretné megteremteni. Ez a kérdéskör felveti az alapvető személyiségfejlődésünk kérdését, mely szerint egy férfi alapvetően hatalmat, rendkívül sok pénzt és elismertséget akar elérni ebben a szakmában. Ha ez nincs meg, akkor jön a pénz szeretete. Ha ez sem jön össze, akkor jön a hihetetlen energiákkal történő önmegvalósítás, ami minden irányba elkezdi lökni az embert és úgy, mint elszabadult hajóágyú, lő összevissza. Saját magára úgy hivatkozik ezen időszakban, hogy "engem régen a sarkos, nagyon igaz és nagyon téves gondolataimért szerettek meg az emberek és lettem megkülönböztethető".

(Mielőtt tovább mennék, szeretném leszögezni, hogy az ATV-s karrierjét Fiala úrnak nem ismerem, mert összesen háromszor néztem bele a műsorába, ahonnan Havas Henrik helyére beejtőernyőzve osztotta az észt és nézhetetlenné tette a műsort, miután kirúgta az amúgy érdekes és jól összeszedett közösséget.)

No, de ugorjunk vissza a 2022-es év első felébe. A választások ideje alatt a YouTube feldobta nekem Fiala János, Kelj Fel Jancsi! című műsorát. Vannak dolgok, amiket a clickbait címek miatt kattintok le, ez is így történt. Szembe jött velem Fiala János és egészen szomorú képet láttam. Egy kórisme köszönt vissza. Megnéztem aztán másnap is, majd azután és egészen ott tartok, hogy három hónapja minden nap az autóban meghallgatom munkába menet a műsort és minden nap rádöbbenek arra, hogy a helyzet sajnos az, amitől tartottam. Egy megkeseredett, vérig sértett ember utolsó kapálózása, aki hallgatja a melankolikus zenéket, néha egymás után háromszor ugyanazt. 

A műsor a nulladik perctől indulva három dologgal szokott kezdődni: 

Nézők rituális meggyilkolása - A "betelefonálós" műsort hallgatva nagyjából a teljes másfél-két óra alatt nincs szükségem mind a két kezemre, hogy megszámoljam, hány betelefonáló érkezik. Ez azért nagymértékben csökkenti a műsor fényét, de már a műsor kezdetén visszautal az előző napra, hogy senki nem telefonált, ő várja, ő lehetőséget ad a "beszélgetésre". Erre majd visszatérünk. A műsor nekünk szól, de így nincs értelme, mondja Fiala, aki azzal fenyegeti meg a hallgatókat, hogyha nem jön betelefonáló, akkor inkább hazamegy. Megjegyzem nem egyszer random időpontokban elszáll az agya, feláll és elmegy sivalkodni, mint egy ötéves gyerek, akinek a homokozóban létrehozott alkotását nem díjazza a padon beszélgető anyja, csak hagyja Janikát tovább játszani. 

Mi történt velem tegnap este / ma reggel? - Fiala a nulladik percben vagy ezzel a felütéssel indít, vagy a nézők öldöklése után elmeséli, hogy mit evett este, az milyen emésztési folyamatokat indított meg benne, amiért nem tudott aludni. Már tudom milyen hasfogót szed, illetve milyen rendezvényekre jár. Hírek már nincsenek, csak bemondja öt percen belül tízszer, hogy "Jövő csütörtökön nagyon messziről jött ember lesz, várom önöket nagy szeretettel az Akvárium klub volt lokáljában". Ez a mondat olyan becsípődés, ami minden esetben alkalmas  a bemondásra. Amikor nem történik semmi a műsorban és két percig megy a kínos csend, akkor hirtelen "Jövő csütörtökön nagyon messziről jött ember lesz, várom önöket nagy szeretettel az Akvárium klub volt lokáljában". Ugyanilyen többek között, amikor a saját szerepét is néha reálisan látva elmondja, hogy "Minden nap kísérleti adás, minden nap utolsó adás".

Megy a hencegés - Vannak műsorok, amikor Fiala olyan állapotban ül be a stúdióba, hogy egyes témákat úgy boncolgat, hogy nagyon régi időkre visszatekintve bennfentesként adja elő magát. Ezekben a beszélgetésekben, pontosabban ezekben az elbeszélésekben folyamatosan a saját kapcsolatait, baráti közösségét hozza elő és tárja a nagy nyilvánosság elé, az ő gondolataikat osztja meg bármiféle beleegyezésük nélkül. Persze vannak, akik már nem tudnak a beszélgetéshez csatlakozni, mint például Szalai Annamária, aki folyamatosan visszatérő figurája az ilyen beszélgetéseknek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy valamilyen konfliktus helyzetben elmondja, hogy ő a helyzet megoldása érdekében bevetette az összes kapcsolatát, még a Szalai Annamáriát is megkérte, hogy az ő érdekében cselekedjen. Vannak helyzetek, amikor valaki pozíciójából adódóan széles ismeretségre tesz szert, de egyszerűen nem tud a kaptafánál maradni. Hirtelen, mivel sok felé elér a keze, mindenbe bele akar szólni, mindent jobban akar tudni, ahogy emberünk mondja: az "igazság keresésének" álcája alatt. 

fiala-vagott.jpgA műsort még meg lehet hallgatni, talán holnap lesz a 168 óra gondozásában az utolsó adás, mert már a Brit Médiánál is rájöttek, hogy a műsor az ellenzéki panasz- és siralomkórus egyik fő bástyájává vált. Persze, ha azt mondanánk, hogy az utolsó bástya és elesett, akkor a teljes képről még nem ejtettünk szót. A műsor online nézhető, elsősorban a YouTube felületén, de beágyazva más hírportálokon is megjelenik. De nézőt lasszóval kell fogni hozzá. Az átlagos nézőszám valahol 0 és 400 fő között van, de ha 400, akkor az már a nagyon maximum. És még csak azt sem tudom mondani, hogy ez a keménymag lenne, hiszen elég megnézni YouTube-on a kommenteket és látható, hogy a nézőknek is mennyire elege van már ebből a pökhendi, megkeseredett stílusból. A műsor kezdete után, miután a fent olvasott három kezdésforma valamelyike, esetleg összessége elhangzik, beindul Fiala beszélgetése saját magával. Elmeséli, hogy kiket tervez fölhívni, mik az álmai, mik a vágyai, és mik a meglátásai. Már megfigyeltem, hogy van nagyjából 10 ember, akik még fölveszik Fiala Jánosnak a telefont. Azt természetesen egy más kérdés, hogy azért veszik fel, mert máshol nem tudnak megjelenni, ebben a műsorban pedig ingyen felületet kapnak, mert senkit nem érdekel a dolog, hogy valóban jó személyes viszonyban vannak-e Fialával. Persze az utóbbi is elképzelhető, csak nehezen... Ezen emberek sorába tartozik Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom képviselője, akinek nem tudjuk, hogy van-e diplomája, Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezetője, akiről senki nem hallott még, Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet vezetője, akinek nulla beleszólása van bármilyen politikai témába, mert mindig elnyomják, Tóth Csaba volt MSZP-s képviselő, aki elmondása szerint nem vett át 250 millió forint kenőpénzt, Kiss Ambrus főpolgármester helyettes, aki mindig sok dolgot akar megvalósítani, de aztán alig sikerül valami, és végül ott van Navracsics Tibor, aki fideszesként körbebástyázta magát ellenzékiekkel. (A "Hol van Rigács?" botrány óta szerintem nézők százai tudják már, hogy ez a kis község merre található a térképen, miután Fiala lenézte a vidéki embereket.)

Ez a szűk kör nagyjából az a csapat, akit egymást megtalálják és megdicsérik a műsorban. Nyálas, maníros és bennfenteskedő beszélgetések, hogy másnap is tudjon szerepelni a riportalany és Fialát se szigeteljék el teljesen. Elvégre, ha a fent ide idézett szereplők nem lennének vevők a hajnali telefonálgatásra, a műsornak nemhogy hallgatói, de még szereplői sem lennének. 

Műsoronként pár alkalommal viszont megtörik a jég, és bekövetkezik a csoda, amikor valaki tárcsázza az 5-10 percenként elmantrázott telefonszámot, ez betelefonál. Ekkor az illető megpróbálja kifejteni a véleményét, amiről az első három mondatban már el tudjuk dönteni, hogy szembe megy-e a kérdező véleményével. Amennyiben kritika, vagy bármiféle ellenkezés szűrődik át telefonon, az illetőt Fiala egyik pillanatról a másikra kinyomja. És ez egy olyan büntetés, ami kb. minden második betelefonálót el szokott érni. Majd miután tahó stílusban a kinyomott ember hulláján elkezd táncolni, csodálkozik, hogy senki nem akar betelefonálni, és magasztalni Jánosunk, az ország Fiala Jánosának műsorát. Ezt követi egy interjú, amit általában azzal kezd, hogy nincs a beszélgetésnek kerete és nincs célja, majd szisztematikus és hosszú alákérdezésekkel úgy formálja a beszélgetést, ahogyan szeretné. Ha ebben viszont a riportalany bármiféle kivetnivalót talál, akkor kezdődik az igazi beszélgetés és az igazi szembenállás. Fiala ekkor mindent személyes sértésnek vesz, visszahúzódik a vackába és kellően pontosan célzott sorozattal próbálja legyilkolni a riportalanyát, majd nevelő célzattal kinyomja és elkezdi a minden műsorban fellelhető klisékkel magyarázni tettét "tízes skálán tízesre értékelem", valamint „és akkor most leviszem a hangsúlyt, önöké a szó". Kár a gőzért, ekkor sem telefonál már senki. 

Fiala János műsora egy az egyben adja át a meg nem értett személyiségét. Ő ugyanis 60-65 évesen jött rá, hogy az a kamaszkor, amiben még benne van, már régen elhagyta őt és az az értelmiségi réteg, amihez ő betagozódott, nem létezik és soha nem is létezett. Titkon, mint a rendszerváltás hajnalán kezdő riporterek többsége, szeretett volna abba az értelmiségi közegbe tartozni, amely az ország vezetését magához ragadta a baloldalon, de miután az a csapat, aminek a tagja volt, nem létezett, a saját politikai létezése is abban nyilvánult meg, hogy a tőle máshogy gondolkodó, gyakorlatias emberek szépen kihasználták a Fiala János féle embereket. 

Az ebből fakadó nagyon mély sértettség, amely szerint az alábbi, egymást befedő, szűkülő halmazok, mint az értelmiségi-politikus-médiás mára már teljesen eltávolodtak egymástól és átjárhatatlanul külön szakmákká váltak, olyan devianciákat okoz, amit Fiala János műsorában láthatunk. Mindez nem az old school irányvonalban valósult meg a Brit Média gondozásában, hanem egyfajta respect-to-the-old-school jelleggel, hogy az utolsó mondandóját még elmondhassa, de nem hajlandó észrevenni, hogy ő már egy lejárt lemez, akinek az állandó panaszkodása és ellenzéki szerecsenmosdatása mára már terhessé vált a hallgatók számára is. A hirtelen pálfordulás, mint Navracsics Tibor beszéltetése pedig olyan erőlködés fizikai nyomait jeleníti meg, ami már szekunder szégyenérzetet generál a műsor csekély számú hallgatóságában is. 

2022 június 2-án a következő monológot kapták a hallgatók, miután nem telefonált be a kutya sem, mert előtte már az összes betelefonálót kinyomta: 

Szégyelljék magukat, hogy nem telefonáltak, szégyelljék magukat! Nem azt kértem önöktől, hogy értsenek velem egyet. Azt kértem, hogy mondják el arról a véleményüket, ha nincs véleményük, de ha nem lenne véleményük, nem néznék, és nem hallgatnák! Ne hivatkozzanak arra, hogy otthon, vagy a Facebookon majd megbeszélik... Szégyelljék magukat! Nem követtek el nagy bűnt, engem hagytam cserben, meg a műsoromat!

...De önök helyett nem telefonálhatok be. Ha önök kárhoztatnak engem amiatt, hogy egyszerre készítek műsort és egyszerre fűzök hozzá kommentárt, akkor mentsenek fel alóla. Mentsenek fel az egész alól, vagy a kommentárt vállalják magukra! AZ ÚRISTENIT!!! Szégyelljék magukat!"

- a beszélgetés idézett része: 2:20:00-tól hallgatható meg ide kattintva

Egy szó, mint száz, a műsornak hamarosan vége, Fialát szisztematikusan építi le a Brit Média. A beszélgetései már nem jönnek le írott formában (pedig talált Fiala egy-két hallgatót, akik 80 évesen még hibásan, de le tudják gépelni a beszélgetéseket) és a beszélgetések is egyre kisebb visszhangot kapnak. A következő nagy dobás pedig ennek az amúgy is bukott formátumnak a további életbetartása lesz, mely szerint a Kelj Fel Jancsi! átköltözik - közösségi finanszírozásból összetákolt formában - egy körúti kocsmába. Ehhez talált egy-két hallgató mecénást, aki 20-50 ezer forintokkal beszállt a buliba. 

Olyan ez, mint amikor megy a zene, mindenki táncol, majd a zenészek leteszik a hangszereket. Az egyszemélyes tánc azonban még mindig zajlik, pedig már mindenki hazament, csak a fejében szólnak a dalok. 

kepernyofoto_2022-06-02_11_44_28.png