Tragédia! Panni néninek fel kell vennie a szopóálarcot!

"DJ Feri and the Barbies" nevű, baloldali, liberális formáció megmutatta választási ígéreteit. Mindent beígértek. Minden lesz, amit csak el lehet képzelni, de azzal miért nem számol senki, hogyha komolyan gondolják, akkor beledöglik az ország? Talán azért, mert mindenki tudja már az elején, hogy egy szó sem igaz az ígéretekből?

Botka László beizzította a kampánygépezetet a választások előtt egy évvel. Kitalálta, hogy ő lesz az -az amúgy hiteltelen ember -, aki visszaszerzi a baloldal becsületét a magyar választók szemében. Úgy kezdte el járni a vidéket, mint amikor Horthy fehér lovon belovagolt a népe közé, akik nagy reményekkel telve várták őt. Természetesen a központi üzenet, hogy Orbán rendszerét meg kell buktatni, ellen kell állni és az MSZP-re kell húzni az x-et. Ezért a szavazatért pedig kész akár a lelkét is eladni az ördögnek, hiszen egy zsíros közbeszerzésnél és egy jó kis M65-ös metró építésnél jobb biznisz nincs annak, akik lassan nyolc éve éheztetve volt. Egy szó, mint száz, Botka professzor roadshow-ja során halmozza az ígéreteket a népeknek. 

global-nyugdij.jpgLegújabb kampányfogás a "Fizessenek a gazdagok" mellébeszélés után a nyugdíj kérdés volt. Szegény Botkának szembesülnie kellett azzal, hogy szavazótábora 70 év és a halál közé tehető. Az elhunyt pufajkásokat pedig csak úgy tudja megszólítani, ha az ördöggel cimborál és megpróbálja azt becukrozni a vagyon újra elosztásának hamis ígéretével.  Most épp a nyugdíj kérdés került elő. Még annak idején Gyurcsány(i) Ferenc robbantott azzal, hogy nem akar olyan országban élni, ahol Panni néninek csirkefarháton kell élnie. Tudja megvenni a boltban a csirkemellet is. Utólag visszagondolt és egy pár évvel korábbi interjújában kiemelte, hogy élete legrosszabb döntése volt, hogy bevezette Magyarországon az adócsökkentést (ami valójában a Bokros csomag utáni legkomolyabb megszorítási csomag volt. Mi lett volna, ha megszorítást kínál az országnak?). Szóval Panni néni, hős, MSZP szavazó megszívta legutóbb is. Csirkemell helyett pedig örült, hogyha ki tudott menni a kertbe egy kis frissen ázott füvet legelni, amit némi kútvízzel le tudott a végén öblíteni. 

Nos, célpontban újra Panni néni és az általa képviselt nyugdíjas tábor áll, akiket most épp nem csirkefarháttal, hanem a 13. havi nyugdíj visszarántásával kábít a csoda párt. Mivel tudjuk, hogy a papír sok mindent elbír, megígérte, hogy visszatérnek az úgynevezett svájci indexáláshoz. Ez annyit jelent, hogy az éves nyög...Khm...bocsánat... nyugdíj emelés alapja a nominális béremelés felét, valamint az infláció felét veszi alapul. Vagyis egészen jól járna Botka népe, csak annak nem számolt utána, hogy ez mivel járna. Adóemelés, megszorítás, leépülés. Tehát Panni néni lehet, hogy életében egyszer oda kerülne a csirkemell közelébe, de, hogy utána fel kell vennie a szopóálarcot és visszatérnie a koplaláshoz, az is ténykérdés, hiszen a kassza egyszer ki fog ürülni. 

Viszont ez még mindig nem elég. Nem-nem, ugyanis Botka, mindenki miniszterelnök jelöltje tovább ment. Az öregségi nyugdíj minimumot meg kell duplázni, a rokkant nyugdíjat emelni kell, valamint újra kell gondolni az egészségügyi és a gyógyszerellátás rendszerét. 

Évek óta arról szól a fáma, hogy elöregedő társadalomban élünk, a Ratkó-korszak gyermekei kivonulnak a munkaerő piacról és úgy megborul az államháztartás egyensúlya, hogy nemhogy a nyugdíjakra nem lesz pénz, de még a nyugdíj rendszer sem tudjuk fenntartani. Évekkel ezelőtt megkongatták már nagy hírű, neves szakemberek a vészharangot, de a szocik fejét úgy megzavarta a hatalom gondolata, hogy azt sem szabad lassan elhinni, amit kérdeznek. Lehet mindezzel vitatkozni, de előtte érdemes lenne utána olvasni a közgazdászok, valamint nemzetközi szervezetek jelentéseinek, hogy mi a véleményük az elöregedő társadalom nyugdíj helyzetéről. Nem utolsó sorban pedig ajánlom figyelmébe mindenkinek a Gyurcsány időszakban tett lépéseket, amelyek felborították az államháztartás egyensúlyát. 

Választási ígéretekből már az MSZP székházban, vagy legalábbis "széklakásban" is tele lehet a polc. Annak idején Medgyessy Péter 2003-ban azt mondta, hogy "

Az nem állapot, hogy egy gyerek ne tudja használni egy színház, vagy egy múzeum mosdóját, ne tudja felkapcsolni a villanyt. 

Persze ilyenkor az ember elgondolkodik, hogy ezek az emberek a hülyeséget tanulják, vagy velük született képesség-e. Annyi biztos, hogy a felelőtlen ígérgetés egészen addig fog megállni, amíg a szekértáborok a saját vezetőiket nem képesek számon kérni, hanem felveszik a szopóálarcot és lenyelik, amit a szájukba tesznek.