Erőszakos önbíráskodással nyomul a Momentum

Az utóbbi egy hónap során számos politikai partizánakciót, valamint számos, egészen szélsőséges, radikális véleménynyilvánítást láthattunk. Mindkét oldal szekértáborai kezdenek elszabadulni, de ez a mai azt gondolom, hogy minden eddigin túljutott. 

A Párbeszéd kiplakátolta a Házelnök ajtaját. A Fidelitas az utóbbi időben több alkalommal matricázott. A Jobbik elnökének, valamint annak feleségének autóját felcímkézték, illetve az Index székházát is felmatricázták. Fekete-Győr András, a Momentum párt elnöke viszont a mai nap folyamán egészen messzire ment. Az első reakcióm megegyezett Bayer Zsoltéval. Fekete-Győrt a taknyán és a nyálán kellett volna pár biztonsági őrrel kirángatni az Origo irodájából. Vegyünk vissza picit, fújjuk ki magunkat és nézzük meg, hogy pro/kontra érvek mentén mit is láthattunk. 

A Momentum egészen ügyesen kezdett építkezni a kormány ellen, csak azt felejtették el, hogy ez folyamat addig tart, amíg a céljaik élvezik a nép támogatását. Feltüzeltek pár tízezer embert, utcára vitték őket, majd napokon keresztül szórakoztatták őket a tüntetésnek álcázott goa partikkal. A tüntetés támogatottsága megszűnt, a népharag lejjebb hagyott, az emberek hazamentek, a párt pedig háttérbe szorult. Mindez pedig egy pánik-szerű hangulatot válthat ki a hatalomra éhes menedzsmentből. 

2017-05-18.pngAz elszabadult indulatok pedig már oda juttatták a pártot, hogy egy egészen eszement lépésre szánja el magát. Mielőtt belemennénk a részletekbe, még korábban, Barok Eszternek írtam egy kommentárt az egyik korábbi cikkéhez. Ebben már hetekkel ezelőtt kifejtettem a véleményem a Magyarországon uralkodó média viszonyokról. Most viszont nem az történt, hogy a párt elnöke az Origot, vagy bármelyik magyar médiumot támadta. Bement és centire pontosan tudta kit keres. Kovács András nevét mondogatta, majd oda sétált hozzá. Ezzel megkezdődött egy politikai újságíró nyilvános szétalázása. A szabad véleménynyilvánítás joga, a sajtó függetlensége mind-mind olyan alapértékek, amelyeket támadni nem igazán lehet. Fekete-Győr ezzel szemben bevonult a szerkesztőségbe és elkezdett bíráskodni. Az újságíró fejéhez vágott minden olyan cikket, ami számára nem tetszett. 

A videóban Fekete-Győr metakommunikációját figyelve egy egészen beteg, hatalmi pozícióban bírált, önbíráskodott, valamint számon kért. Ha ez egy válaszlépés volt a baloldal részéről, akkor egészen durván elhibázták. Ha valóban az alkotmányos alapok a baloldal számára a legfontosabbak. Ha valóban a demokrácia a legfontosabb, akkor tiszteletben kell tartani annak értékeit is. Ha ez nem világos, akkor emberünk miért megy számon kérni bármelyik sajtóorgánumhoz? Ha ennyire fontosak az értékek, miért nem indít egy sajtópert, ahol elégtételt tud venni, helyreigazítással, illetve kártérítéssel. Egyszerűbb volt bemenni parádézni és úgy megalázni egy újságírót a szerkesztőségben, hogy már a nézőnek is kínos volt? 

Sok a "Ha" és sok a kérdőjel, viszont nagyon fontos kérdések ezek. Egy párt alapvető hitelességét mutatja meg az, hogy mennyire konzekvensen tud kiállni az értékei mellett. Vajon mennyire tudja jól képviselni az átlag embert, aki a hatalmával visszaélve besétál az egyik kiadó szerkesztőségébe és ott nyilvánosan megalázza az egyik újságírót? 

Nézzük az ominózus videót: