Aszódi Attila, ki vagy?

Orbán Viktor tegnap elhintette a Parlamentben, hogy egy új, tárca nélküli minisztert kap a kormányzat, aki kifejezetten a "Paks II." projekt koordinációjáért fog felelni. Az előző postban körbejártuk, hogy egy miniszter milyen előnyökre és juttatásokra tehet szert. Most pedig nézzük a legesélyesebb jelöltet, Dr. Aszódi Attilát. 

20141007_bga4200.jpgA politikai celebképző a rendszerváltás óta rendkívül nagyon sok szereplőt kitermelt. Egy részük a megbízatását követően is felszínen tudott maradni, míg mások vagy eltűntek, vagy megbuktak. Egy viszont - pár kivételével - közös mindben. Aki eddig bekerült a politikába, a tanulmányai szerinti (értékelhető) szakmai múlttal alig rendelkezett. Természetesen voltak, akik kinevezésük előtt az életüket keresték és elmentek egy államtitkári megbízatás előtt biztosításokkal házalni, de alapvetően senki sem jött a piacról.

Most, Dr. Aszódi Attila személyében egy olyan embert köszönthetünk, aki okos, rátermett, szakmailag pedig megingathatatlan tudással rendelkezik.
Aszódi '69-ben született, angolul és németül anyanyelvi szinten beszél. Nős, két gyermek boldog édesapja. Mérnöki diplomája után a BME munkatársa lett, mellette pedig számos, külföldi és nemzetközi nukleáris projektet erősített, vagy vezetett. A szakmájában elérhető összes kitüntetéssel és díjjal rendelkezik, 2003-ban pedig a Magyar Hírlap, „Az 50 legsikeresebb magyar fiatal” rangsorában előkelő helyezést ért el. Közel 200 publikációja és beadott szabadalma után joggal feltételezhetjük, hogy tőlünk nyugatabbra olyan karrier várna a leendő miniszterre, hogy még halála után sem tudná elkölteni azt a mennyiségű pénzt, amit megkereshetne.

Ennek ismeretében azt gondolom, hogy egy rendkívül jó próba lesz arra nézve, hogy milyen az a magyar politikában, amikor valaki nem tapasztalt politikusként, hanem szakemberként próbál érvényesülni.

Az pedig már csak egy zárójeles megjegyzés: hogyha csak fele annyira fogja jól végezni miniszterként a dolgát, mint ahogyan helyt állt Kálmán Olga mészárszékében, akkor a legjobb embernek adta a Kormány a feladatkört. 

Íme az ominózus interjú: